top of page

Wortelpunt behandeling

Soms komt het voor dat de zenuw in een tand of kies afsterft. Dit kan optreden nadat er een grote vulling of kroon is gemaakt. Wanneer de tandarts ontdekt dat een zenuw is afgestorven wordt dit behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Het is echter niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Wanneer het wortelkanaal niet helemaal schoon is, kan er bij de wortelpunt een ontsteking optreden, die zich uitbreid in het kaakbot .Zo’n wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na de wortelkanaalbehandeling nog optreden.

 

Het komt ook wel eens voor dat de ontsteking naar buiten doorbreekt. In de mond is dan een puistje (fistel) op het tandvlees zichtbaar in de buurt van de wortelpunt. In veel gevallen heeft de patiënt helemaal geen last van een wortelpuntontsteking. Zo’n ontsteking gaat echter nooit vanzelf over. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies en soms zwelling van de kaak of wang. Bij het optreden van deze ontsteking kan in sommige gevallen een antibioticumkuur worden voorgeschreven als tijdelijke oplossing. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden ingenomen.

 

De behandeling

Wanneer de tand of kies gerestaureerd gaat worden, bijvoorbeeld met een kroon, is het in alle gevallen beter om de wortelpuntontsteking meteen te behandelen. De tandarts kan dan proberen om het wortelkanaal opnieuw schoon te maken. doel is om de oorzaak van de wortelpuntontsteking weg te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is kan een wortelpuntbehandeling (apexresectie) worden uitgevoerd. Bij deze behandeling, die door de kaakchirurg wordt uitgevoerd, wordt de wortelpuntontsteking door een operatie behandeld. Na de operatie wordt een recept voor pijnstillers en een spoelmiddel voorgeschreven en kan de patiënt weer naar huis.

Onze professionals voeren deze behandeling met de grootste zorg uit.

Heeft u  nog vragen hierover neem dan contact met ons op

Terug

Beeldmerk.png
bottom of page